Onze hersenen zijn maar al te belangrijk, daarom houden we onze geest graag scherp en fit. Gelukkig zijn er diverse manieren om uw hersenen te trainen en gezond te houden. Met de volgende tips zorgt u ervoor dat u uw hersenen vitaal houdt, zelfs op latere leeftijd.

Dagelijks bewegen

Een gezond brein begint met een vitaal lichaam, daarom is dagelijks bewegen een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Mensen die een gevarieerd dieet volgen en regelmatig bewegen zijn minder gevoelig voor cognitieve achteruitgang. Elke dag ongeveer dertig minuten bewegen zorgt al voor een verbeterde algehele gezondheid. Tijdens het bewegen komen stoffen vrij in het lichaam die helpen bij de groei en het functioneren van de hersencellen. Als u dagelijks een wandeling door de wijk maakt en dit combineert met een gebalanceerd dieet, dan draagt dit bij aan een gezonder brein.

Denkspelletjes

Blijf het brein prikkelen door middel van denkspelletjes, denk bijvoorbeeld aan echte hersenkrakers. Daarbij is het tegenwoordig mogelijk om spelletjes op uw telefoon, computer of tablet te spelen. Bijvoorbeeld poker in een online casino, dit spel is gebaseerd op tactiek en door het regelmatig te spelen zult u er steeds beter in worden. Daarnaast zijn er nog vele andere denkspelletjes te vinden online zoals sudoku’s, puzzels en nog veel meer. Doe het echter wel met mate, te veel tijd achter een beeldscherm is ook weer niet goed voor uw hersenen. Als u niet zo van de technologie bent, dan is een puzzelboek net zo goed een mooie optie. Bovendien zijn gezelschapsspellen zoals Rummikub en Scrabble een ideale keuze, sociaal bezig zijn is namelijk ook gezond voor de hersenen.

Meditatie

Mindfulness is een grote trend tegenwoordig en het is goed te begrijpen waarom. Het is een zeer efficiënte manier om stress te verminderen. Met behulp van meditatie kunt u uw zelfreflectie en mentale flexibiliteit vergroten. Verder zorgt het ervoor dat uw focus, aandachtsvermogen en empathie verbeterd.

Routines doorbreken

Als mensen houden we van routine, het aanhouden van routines heeft veel voordelen. Toch is het ook belangrijk om uw routines af en toe te doorbreken. Op deze manier vergroot u uw hersenactiviteit. U kunt het kleins aanpakken, loop eens een andere route door huis, bekijk een nieuw programma of een ander radiostation. Een ander voorbeeld is boodschappen doen in een andere supermarkt dan u gewoonlijk gewend bent. Ten slotte vinden sommige mensen het uitdagend om hun niet dominante hand te gebruiken voor een bepaalde tijd per dag. Als u gewoonlijk rechts bent, probeer dan de handelingen in huis eens met links te doen voor een ochtend of een paar uur. Als u het helemaal moeilijk wilt maken, kunt u zelfs leren om met uw andere hand stukjes te schrijven. Door uzelf uit te dagen, zorgt u ervoor dat uw brein nieuwe neurale paden moet gebruiken. Op deze manier prikkelt en stimuleert u de hersenen wat op de lange termijn een zeer positief effect heeft.

Leer iets nieuws

We zijn nooit te oud om te leren, heeft u altijd al die ene taal willen leren of beter willen worden in een bepaalde hobby? Dan is dit hét moment, zo zijn er diverse taalapps waarmee u met 5 minuten per dag al een nieuwe taal kunt leren. Daarbij zijn deze app voor uw telefoon of tablet vaak gratis. Andere mogelijkheden zijn een cursus volgen zoals een workshop voor gezond leven, de tuin of culinaire lessen. Verder zijn er diverse studies voor ouderen, bijvoorbeeld om beter met de computer te leren om te gaan. Als u eens rondkijkt op het internet, dan zult u versteld staan van de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn.

De beste oefeningen voor uw hersenen